15 april 2018

Contemplationcards

In de nieuwsbrief van de LVSC verscheen mijn artikeltje over de samenwerking met mijn collega supervisor Marika Saard uit Estland.


Werkvormen over de grenzen heen

Tijdens de Summer University (SU) vorig jaar heb ik veel collega’s mogen ontmoeten. Collega’s uit Nederland, maar ook uit andere landen zoals Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk en Estland. Zo ontmoette ik Marika Saard uit Estland. Ze gaf een workshop genaamd “I and we in the changing world”. In de workshop leerde Marika ons werken met haar zelfgemaakte metafoorkaarten. In haar workshop werd duidelijk hoe we vanuit onze eigen cultuur en achtergrond kijken naar de veranderende wereld waarin we werken als supervisor en coach.

Door haar kaarten en opdrachten kwamen we tot mooie en verdiepende gesprekken. Gegrepen door de prachtige kaarten, die zoveel meer zeggen dan woorden, kon ik het niet laten: ik heb een set kaarten gekocht.

De sets kaarten bestaan uit systeemkaarten. Dit zijn getekende landschappen met dierfiguren die je in het landschap kunt plaatsten. Daarnaast zijn er emotiekaarten; hiervan is een vrouwelijke en een mannelijke versie. Verschillen deze? Volgens Marika wel. Mannen uitten volgens haar emoties anders dan vrouwen en daarbij passen dus ook andere kaarten. Bijzonder om te ervaren was de gewaarwording dat onze kijk op de mens in de veranderende wereld van invloed is op hoe we omgaan met de verhoudingen tussen mannen en vrouwen. En hoe mooi is het dat, hoe je de kaarten ook gebruikt als coach of supervisor, er een waardevol gesprek en ontmoeting ontstaat met je coachee, supervisant, maar ook met je collega’s uit andere landen.

Met een tas vol mooie kaarten verlaat ik de Summer University en ga met de kaarten aan het werk in coaching, supervisie en intervisie. Al snel blijkt dat de kaarten een zeer goede aanvulling zijn op mijn andere werkvormen. De kleurrijke kaarten nodigen direct uit tot associëren en deelnemers kunnen door de emotiekaarten eenvoudiger woorden geven aan hun dieperliggende emotie.

Het gebruik van de kaarten kreeg veel enthousiaste reacties van klanten en collega’s. Gedreven door de vraag of de kaarten ook in Nederland te verkrijgen zijn, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht (met behulp van Google Translate…) met Marika, met de vraag of we konden praten over de verkoop van kaarten in Nederland.

Natuurlijk was Marika direct te vinden voor een mooie samenwerking, met als resultaat dat er twee maanden geleden een groot pakket uit Estland bezorgd werd. Inmiddels worden de eerste doosjes met kaarten al gebruikt door trainers en coaches in Nederland!

Hier stopte het echter niet bij. Allereerst heb ik een vertaling van haar handleidingen gemaakt en aangepast naar mijn ‘Nederlandse’ werkwijze. Verder zullen er het komende jaar workshops door mij gegeven worden met de systeem- en emotiekaarten voor coaches en supervisoren. Marika hoopt ook zelf een keer de workshops te mogen komen begeleiden. Voor nu zal er vooral mailcontact zijn, maar wie weet zien we haar binnenkort in Nederland.

In ieder geval was de Summer University voor mij een mooie ontmoeting met mijn buitenlandse collega’s en de start van een fijne samenwerking met Marika uit Estland.

Ineke Reuling Supervisor, geregistreerd Coach
Nieuwsbrief LVSC, april 2018